Som internationell körsångare har jag sett både ett och annat och upplevt den ena kulturen efter den andra. Speciellt mat i dess olika former har en särskild plats i mitt hjärta, och det illustrerades när jag avnjöt ett gott paella recept från Valencia, i goda vänners lag.

Jag har som sagt levt ett hektiskt liv. Som internationellt ryktbar körsångare i olika konstellationer och arrangemang blir det till en naturlig del av livet att ständigt se nya platser och upptäcka olika kulturer, städer och samhällen med alla härliga människor som befolkar andra länder förutom Sverige. Det spelar ingen större roll om man åker till Finland eller hamnar i Nigeria, eller för den delen Bhutan – alla människor älskar musik och alla länder har sin egen identitet och ett unikt förhållningssätt till sång och dans.

De länder, eller snarare den region jag gillar allra bäst, är Medelhavsområdet – Italien, Spanien, Grekland och Balkan med sina vackra kuster, varma och trevliga befolkning och fantastiska historia och matkultur. Speciellt Spanien har nått fram till min nordiska själ med sin karaktäristiskt heta och kryddiga mat.

Det var därför jag fann mig i sällskap med ett gäng glada vänner som alla ivrigt såg fram emot att hugga in på värdens paella. Receptet var enligt klassiska seder – Valencia anses vara paellans hemvist. Valenciana, som receptet kallas, innehåller bland annat musslor, vitt vin, kyckling, gula lökar, bogfläsk, vitlök, krossade tomater, paprikor av varierande färger, långkornigt ris, citron, hönsbuljong och givetvis saffran. Toppa det med salt, då kan det inte slå fel.

Jag brukar på tal om paella, recept, och övrigt lovordande om Medelhavet flyga ned till Spanien med jämna mellanrum för att rensa luftpiporna då och då. Jag känner att det saltiga och friska klimatet gör gott för både humör och redskap. Hade jag varit du så hade jag nog tagit initiativet att flytta till Spanien rentav, eller åtminstone hyra en stuga där om sommaren. Jag har ett hus på Mallorca och har inte ångrat det sen dess.