Nu är det mitten på juni och det innebär två saker. Det är för det första sommar, och för det andra betyder det att jobbet med att förbereda inför den annalkande hösten borde påbörjas illa kvickt. Det tar ett bra tag att måla fasaden på sitt hus exempelvis, och som villaägare är man dessvärre tvungen att ta tag i det förr eller senare…

Jag kom att tänka på att jag behöver fräscha upp villans yttre när jag tittade på mitt hus i förbigående. Det verkade sjukt risigt om man släppte vanan och hemmablindheten. I ärlighetens namn påminde det snarare om ett riktigt pundarhus, som om mods bott där alldeles för länge utan att någon försökt restaurera det. Flagnande färg, söndriga träplankor, allmänt dassigt utseende. Hade fasaden varit ett ansikte så hade det varit fult som stryk.

Jag ställde mig som konsekvens frågan om vad jag skulle kunna göra för att fixa fasaden, för den såg verkligen hemsk ut. Riva hela rasket och börja om? Måla om det? Hur skulle jag veta om det skulle bestå? Jag kände mig ganska handfallen, faktiskt.

Till slut kom jag på en riktig snilleblixt. Vattenbaserad oljefärg!

Att det undsluppit mig måste vara årets blunder. Självklart måste jag använda en bestående och kraftig form av oljefärg som med råge skulle få kulörerna att både få en speciell lyster såväl som livslängd. Det kassa med vanlig basfärg är ju att det visserligen blir ett bra resultat, men att det inte glänser fullt lika mycket eller håller lika länge som vattenbaserad oljefärg.

I vilket fall som helst så har jag påbörjat jobbet för närvarande och jag hoppas att jag kan få det klart lagom till sommaren. I värsta fall mitten på september kanske. Det vore lite otrevligt om jag välkomnade den varmaste säsongen med ett riktigt nergånget och rent ut sagt, jag måste iterera detta, för jävligt hus.

Vi hörs i målarsvängen!